31 December, 2011

❤ Hari Terakhir 2011





Assalamualaikum ;)



memang gila update blog pepagi ne, nway no idea. tapi ingat-ingat dah last rupanya at the end of 2011 kannnn?.



❤ hari terakhir Ahad

❤ hari terakhir Isnin

❤ hari terakhi Selasa

❤ hari terakhir Rabu

❤ hari terakhir Khamis

❤ hari terakhir Jumaat

❤ hari terakhir Sabtu 




candid >.<



alhamdulillah hajat di hati telah tercapai segalanya. ;) May Allah bless all of you our there. Much love Sara.



bye-bye 2011 haloo 2012.













26 December, 2011

❤ Bye Bye Tawau





Assalamualikum ;)





Maaf, lama tak update blog. Saya update short jee sebab kejar masa. sapa rindu saya tinggal jejak korang. dekat asrama nnti saya view korang eaa. Nanti kita usah-usha (perasaan adakah yang jejak aku) ;ppp





saya balik Politeknik, Kota Kinabalu malam ne


saya dah masuk asrama lagi


saya akan tinggalkan Tawau


saya akan tinggallkan bilik saya


saya akan tinggalkan rumah saya


saya akan tinggalkan Mama, Baba, Adik-adik saya


saya akan rindu korang semuaaaaaaaaaa -.- *tsk tsk










nway, doakan kejayaan saya. 27.12.2011 saya akan mendaftar Latihan Industri saya. Doakan saya LULUS dan berjaya eaaa. Sayang korang.   



Muchlove, Sara ;)










09 December, 2011

❤ Sukati Akulah







Assalamualaikum ;)



Haloo there's




Saya tak habis-habis dengan header baru. Nak cari publisiti lettuwwwww. Ouppss! Sorry sikit ehhh. Cepuk mulut tu kangggg baru tau!!. Sukati sayalah nak buat apa. Blog saya, bukan blog awak, awak semua. ;pp Whatlu?? Tak marahlahhh, senyummmm ;)






header baru. Saya buat semalam. ;pp tau tak lawa. Korangnyeaaa kan hottttt -.-






 ini saja-saja buat macam dekat sidebar tu. Nampak tak? Nampak tak?




Cehhh, saya memang update blog cumaa nak bagi tengok dekat koraang jee bendaa ne. Poyokan!! -.-
Errr, oklah bai. Cepat tutup tab korang untuk blog ini. Sekian Terima Kasih. Kbai.




Sara







08 December, 2011

❤ Merindui Sahabat-Ku




Assalamualaikum ;)





Aku di Semester 3 [tudung bawal jee]



Haloo blogger’s




Lagi 2weeks. Lagi 2weeks. Yeahhhh!! I’m gonna go away. Go to find my life, my future life for my family and for me too. Bukan nak pergi foya-foya yeaaa adik-adik, kakak-kakak sekalian. Kita dituntut untuk menerima ilmu dan mencari ilmu hingga ke negeri China. Insya-Allah, panjang umur dan murah rezeki. Semoga Allah permudahkan segalanya eaaaa. Ok, entri ne aku buat sebab aku rindu gilaaaa dekat kawan aku yang jauh nun di Kota Kinabalu. Kami ne kesian tinggal dekat Tawau jee. Lupa kami tak? Ok tak lupaaa!! Bagus. Hehehe. Aku rindu koranglah, rindu pergi class sesama. Rindu nak jenjalan ge beli makanan. Rindu ahhh. Then aku rindu gilaaaa nak ketawa-ketawa dengan kamu ber-tiga. Kalau aku rindu just aku tengok gmbar jeee. Tu pun sikit jee, sebab lappy dah kena formatkan arituh. Tak ter-save apa-apa punnnn. Sedeh tau. Tsk tsk tsk *errr, tacingnyaaaa -.-







Neh orang bertuah yang aku rindu. Yang dekat bawah belah kiri [tudung hitam]
Tu Amiey, konco berat guaaaa. Dia dengan aku stay Tawau. Dua orang jee tu dekat KK.






Tak sabar nak tunggu open semester nanti. Cemanalah rupa korang. Berubah banyak tu taklah kan. Hehe. Lagi-lagi aku rindu budak class DAT yang tak seberapa nak sporting itu. Sokayyyy!! Hope nanti semua cam mesra balik ahhh. Nak jumpa my Sir. Halooo sir. Rindu aku tak? Alaaaaa, nnti kita jumpa saya kacau sir lagi. Tengok ahhh. ;ppp #errr, aku memang suka usik Sir aku. Sebab dia cool then sporting gilaaaa. Buat cam kawan jeee but kami respect dia bila time stdy. Luar classs buat kawan ahhh. Best gilaaaa! Rindu jumpa lecture yang lain. Insya-Allah. Diorang ingat lagilag dekat kami-kami ne.




Hope result asrama nanti keluar okaylahhhhh. Hope aku dapat sangat. Kawan-kawan doakan aku eaaa. Loveyouuuuu all ;** [sorang satu] hehehe, ;pp Ehh!!!! bukan apa. Aku taknak doh stay rumah sewa, or sewa rumah dekat luar. Sumpah aku takut. Tak berani punnn. Macam-macam jee jadi nanti. Doakan aku eaaa. ;)








Tak lama lagi kita ber-jejak kasih ;ppp [wait me yahhh]





Report dah nak siap. Tunggu nak print-out jee. Dah tu!! Selesai, packing barang. So, 1 week ne aku tak hapdet blog lagi yeaaaa. Memangkan bz. Kalaulah blog macam facebook senang nak udate status dekat mana-mana punnnn. Haihhhh! Dekat mana jee kita berada always everyminutes kan rasa nak post dekat facebook tu. Euwwww, pleaselahhhhh sangat. Macam takda kerja langsung nak post benda semua tue.



Post like I say benda ne punnn nk post juga. Errr - -‘ #sengal



‘Tengah otw pergi KFC’

‘Tengah makan dengan bf/gf/bos’

‘Tengah sakit hati’

-
-
-

‘aku tengah berak, sapa mau join?’ 


agak-agak ada tak yang post cemni. [mmg gila bodoh punya urang]




Kalau dah mati, boleh post something tak? Errrr. Tak marah punnn. Cuma tak suka!!! ;pp So what? Hal lu. Hal lu. Hal gua. Halu gua. Lu langsi Lu mati bai. #cecehhhh, ada bakat tak? Errr, ok merepek. Ok, take care there kawan-kawan blog syaaaaa. Nanti free, kita sembang lagi eaaa. Yang kawan dengan aku dekat fb, nanti kita roger-roger okayyy ;) xeexouxoon. 





Bai
Sara.








07 December, 2011

❤ Wordless Wenesday #9







Poster Buat Sendiri ;)










Bai
 
 
 
 
 
 
 
 

06 December, 2011

❤ My 1st Trial Animation Picture




Yarghhhhh!! Blog saya dah ada gambar gegerak mcam korang punya tuee. Inspired by Dayg is Thumb!! Dah lama pakai PHOTOSCAPE baru tahu benda tue wujud. Memang sengal lah ;ppp





-
  -  
-



tadaaaaaa!!









Hahahaha, besar gedabaknyaaaa!! Sengal dohh ;pp



  Nak tips?? singgah blog adik saya yang comel ne. Dayg is Thumb






Thanks Dayg , dengan tutorialnya ;)
Bai.












❤ Contest Senyuman Menawan







Assalamualikum ;)




Haloo Sunshine ;)








Tengok banner atas mestinya saya join contest lagi. Tak sudah sudah!! Btw, saya di tag oleh member saya. Kan dear kan. ;) Miss Sweety ;) yang so sweet itu ;pp. Nak join?? Click Here





Gambar saya konon muka ada senyum ;) Errrr -.-







Menawan kan Azrin kan?? ;pp *Ok gedik!!




Now tag :)











Bai.





❤ Aku Yang CUBBY. Errr -.-




Assalamualaikum ;)





Haloo Blogger’s





Sihat dok? Saya sekarang berada di Library, Tawau. Ya Allah, sekian lama saya dah tak pernah pijak kaki saya ke sini. Dan baru hari ini saya ke sini semula. Dengan Mr.   Hehehe. Sila jelesssss okayyyyy. Newayyyyyy, aku teruja sebentar. Sebabnya? Haaaaa, aku terjumpa member aku ne ahad kemarinnya. Dia memang kawan lama aku time sekolah. Then dia boleh pergi cubit pp aku yang comel ne. Err, comelkah?? Bukan apa, lagi satu dia cakap. Asal sara ne, cam tembam dah. Pipi ne, comel jeee? Ehhhh, mana da lahh. Kurus mcm ne kau cakap pipi tembam. Tu ahhh, feninggggg juga ne. Kenapa korang tengok pipi aku cam tembam then mention aku ‘CUBBY’ euwwwww, tak sukalahhhh. Nak berisi sikit jeee. Taknak banyak. Taknak!!! Mungkin dah aku memang gini, aku pun mulai perasan. Pipi aku sekarang dah makin tembam. Berisi orang cakap. Biasalah kuat makan derrrrrr. Memang perubahan pertama yang berubah dalam diri aku ialah ‘PIPI’ barulah yang lain. *oupppssss, tengah fikir apa haaaa?? Jangan fikir kuning sangatlahkannnn. Dilarang sama sekali dalam entri ini. Errrkkk -.-








Inikah pipi tembam aku yang korang cakap!! Tembam tak?? Macam tak jee. Hm hm. 

[simple make-up, Silky Foundation, Compaq powder, Mascara and Eyeliner]





Satu yang korang tahu pasal aku. Aku tak suka tenyeh apa benda gincu/lipstick. Aku just guna lip ice jee. Sebab dia buat bibir kita tak nampak kering. Guaaa guna ‘Vaseline’ besttttt! Try ahhhh. Insya-Allah, dah cuti ne. Aku makinlah kuat makan. Dekat rumah jeeee, jalan pun mesti singgah makan. Sebabnya, mr. tu taknak gilaaaa tengok aku kalau tak makan. Then kalau aku makan habis. Dia suka gilaaaaa. Tambah sayang letuwwwww. ;) [sorry, ter-manja dekat sini] Ehhh, aku tak makan ubat apa-apa tau. Memang aku ne kuat makan. Biar pun bukan time makan, contoh jam 10 centukan. Aku memang bantai jee biskut, keropok, roti dekat rumah tu. Kalau habis. Aku akan pergi supermarket dengan Mama, dan beli lagi. Sampailah habis, dan beli lagi. Baba aku cakap. Tak kisah, yang penting kau kuat makan. Tapi jangan makan makanan ringan banyak sangat. Nasi pun kena makan banyak. Haihhhhh! Eyolahhhhh Baba sayang. ;)








Last sekali aku count my weight. Dapat berapa? Ce tekaaaa? Hahaha, tetttt SALAH!!! 39.8kg jeee. Ringan gilaaaa Azrin cakap dengan aku. Errrgghhhh! Taknak cakaplah macam ne. Emo-emo. -.-  Memang turun mendadak sejak guaa stay dekat Tawau dan menjalani praktikal ini. Kalau gua dekat Kk. Memang 43.9kg jee manjang kadang naik. Dan takkan turun. Haaaa, jauh sangat bezanya bagi akuuu. So, azam aku nak sampai 50kg boleh tak????? Nak sekarang juga, taknak sebelum kahwin. Hehehe *gedik!! ;ppp Kakak aku yang sama macam aku, kira kami ne saiz badan sama. Kadang kasut aku minta dia jee belikan. Dan  size dah tahu, sebab sama. Baju atau seluarkah apa. Dia tahu semua favourite aku. Bestlah kakak guaaaaa. Lu ada? Sekarang dia kan dah kahwin, dah ada anak pulak tu. Baby Aidan yang omei. Cepat besar yeaaaa. Mak Ngah missyouuuuuuu. Insya-Allah semester depan kalau ada cuti. Gua balik labuan dalam bulan 1 atau 2 centu ahh. Tengoklah ada holiday apa dekat situ. Hehe, rindu family dekat Labuan. Nak jumpa my bunga-bunga hati dekt sana. My superHERO malaya. Anak buah sayalah!!!! Fikir apa korangggg? Yeeee ;ppp Danial, nanti Mak Ngah jumpa yeaaa. Kita jalan-jalan dekat Pohon Batu sana, jalan-jalan dekat portview. Haha, tak pun Ujana Kewanganlah, sejuk sikit. ;ppp










Ini buat-buat muka tembam ala-ala comel gitu. *err, sorry ter-comel pulak.




Oklah, banyaknya perancangan yang aku buat akhir tahun ne. Esok dah keluar result penempatan asrama. Mudah-mudahan aku dapat asrama. You’alls, doakan aku eaaa. ;pp oklah,  nak perhi makan dulu. Chaooooo. Take care there. ;)




Bai
  Sara





05 December, 2011

❤ I'm Freedom





Assalamualaikum ;)





Today is Monday





freedom come to me!!!!!!!! Yeahhhhh!!!!!!! I'm Freeeeee now!!!!. Sebab apa???? Apa yang heboh sangat ne????? Aku dah menghabiskan masa latihan praktikal aku di Majlis Perbandaran Tawau jumaat lepas. Terasa sebak juga bila melihat keadaan sekeliling. Seperti baru saja aku menjejakkan kaki ke tempat ini. Kelak aku akan datang lagi bila ada masa yang terluanglah. Terasa hati opkosss kalau ada yang centu. So, harap dimaafkanlah ea. Aku pun manusia biasa juga. Ada kesilapan juga. Now day, tak banyak kerja yang aku buat hari ne. Hanya bawa lappy then buat report. Yeaaaa, sebab bawa lappy pergi kerja dan kerja aku cepat siap. Banding dekat rumah. Gua cakap lu, buat report atas katil guaaaaa. Apa tidaknya, 15minit sentuh lappy, buka folder, document, buka report. Tengok kejap, edit apa-apalah, then merapu ntah apa-apa. Langsung lay dow dekat bantal empuk aku. Fuhhhh! Nikmat tidur yang kian menghantui diriku. Stop it lah Sara!!!! Tak sudah-sudah, tak siap kerja tok. Errr, aku buat jugalah. Tak cayaaaa, heeee. ;pp





 Rindu nak duduk dekat sini ;)




Dan korang akan merindui wajah yang tak seberapa nak cantik ne. Manissss sikit adalah KAN? *errr, xpuji punnn -.- So, dah takda aku bising-bising dekat office. Rindu makcik-makcik, kakak-kakak paggil aku 'Si Kecik'. Humm Humm. Dan aku dah bawa balik barang yang patut dibawa balik, Telekung, mug comel yang aku pakai tiap nak breakfast dan minum air panas. [boleh dikira kot berapa kali aku minum air panas dekat office ne] #jimat sungguh. Hahahaa ;pp


 
 
Newayyyyy, hope korang ingat-ingatlah kami. Tak lupa doakan kejayaan kami. Sesungguhnya kami adalah anak-anak yang ingin berjaya dalam hidup kelak. Aminnnnnnnnn ;) Dalam kepala hotak sudah prepare untuk naik semester, ohhhh, sudah ada dalam list note saya. Disediakan sejak sebulan yang lalu. Hebat!! Mama tanya. Dah sedia apa barang-barang kau mahu bawa naik sem nanti? Ouhhh, mygaddddd thanks sebab Mama caring dengan aku. So, aku dah siapkan. Bila sampai waktunya, ge shopping sakanlah. Beli baju, kasut, beg, lotion, lipgloss *penting buat aku dan sebagai. So, saya akan jarang update blog, juga jarang update status dekat facebook. So, xdalah jari jemari korang nak bantai like aku punya wall kan. Hehe. Pada yang rindu dengan aku sila tinggal jejak. *ok muntah. Muka sakai sapa nak rindukan. Ok fine!! Korang tak rindu aku, siap korang. *errr, just kidding. Oklahhhhh, sampai jumpa di hari dan waktu yang sama. #ok aku dah merapu dah. Take care, CELAMAT TAUN BARU KAWAN-KAWAN. *euwww, ayat pelat naik bulu roma aku mendengarnya. Selamat menyambut Tahun Baru Islam pada semua warga muslimin dan muslimat.  Kbai. ;pp






Bai, have a nice day. Sara






04 December, 2011

❤ Cuti Semester - Babysitter






Assalamualaikum ;)


Today is Sunday






Tadi aku jenjalan dengan family. Almaklum dah cuti. Then tadi pagi aku bangun pukul 7. *err ter-cakap pulak. -.- Maygaddddd. Awal gilaaa aku bangun cemtu eaaa. Whatlekkkkk, yipeeee!! Mama gua balik sudah semalam. Home sweet home. Sila happy untuk saya. Yeahhhhhh!! 
 
                                                                                       
I loveyouuuuuuuuu Mama. Missyouuuuuuuu. Rindu mau cium pipi. Rindu masakan Mama. Hm hm.  Mama balik dah dan semalam flight Mama paling last. Dekat jam 12 kami baru kami sampai rumah. Nasib bukan aku yang drive. Haha. Kena delay lagi. Whoaaaa, saya takkan naik flight. Lagi lagi AirAsia. Sorry. ;pp Takkan. Naik bus lagi wokeyyyy. Jauh perjalanan indah permandangan. Now, aku dah cuti. Tomorrow monday kan. Dan aku tak turun kerja dah. Aku dekat rumah dah ada kerja. Apa dia???? Jaga budak comel ne. BABYSITTER konon. Cehhhhhh! Speaking london. Errrrr, now dia dah semakin nakal tau. Dah tak boleh nak caring dengan dia. Huhhhh!! Mak Ngah sayang Adam tau. Muaaaahhh bibir!! :**  *Azrin jangan jelesss plissss. Haha. Dia dah 1 tahun 6 bulan. Dah pandai sebut ‘Ne-nek’, ‘Aa-tok’, ‘Ma-miee’, ‘Ya-yahh’, ‘A-aaa’ [panggilan aku] Cik Aa’aa. Pelikkan, tapi sound dia best tau. Lagi-lagi budak ne yang sebut. Eeee, comel jeee. Everyday dia kena hantar dekat rumah kakak ipar aku punya kakak. Tak jauh, lalu 20 rumah jee. Awal morning, dia dah kena hambik. Sebab, 1 bulan lebih tu Mama aku pergi Labuankan. So, sementara dia dihantar dekat sana. Jaga disana. Then petang baru dia kena hambik. Hehhehehe, kalau aku pulang kerja penat. Aku nampak budak ne, memang aku happy ahh. Walau penat gilaaaa. Tapi tengok dia ketawaaaa, suaraaa dia. Buat hatiku tenang jeeee. Memang kalau darah keluarga turun temurun ne kan. Hehehe ;) Semoga Adam jadi anak yang baik eaaa. Tak boleh nakal. Mesti dengar cakap orangtua, mesti tolong Mamy dengan Yayah. Okayyyy baby boyyyyy. ;)





So, dalam 2 minggu lebih ne semua pelajar Politeknik Malaysia akan bercuti semester bagi sesi Januari 2010 dan aku dapat jaga anak aku yang sorang ne. Juga relaxkan diri dekat rumah, siapkan report dengan kawan-kawan, tolong Azrin siapkan report dia juga, dan jalan-jalan juga before balik KayKay kan. Hehehe, so nak bagi tips sikit kalau korang teringin nak jadi BABYSITTER ne. Best tau. Lagi-lagi kalau korang yang suka dengan budak-budak. Aku suka sangat dengan budak-budak ne. Aku dah ada 3 anak buah. 1st Muhammad Zayd Danial, 2nd budak ne Muhammad Adam Rayyan, dan 3rd Muhammad Aidan Zuhaimi. Yawwww, semua hero malaya. My sister dari abang Long aku now, hamil 7months already. hope next year, baby girl #err, pepandai jee aku minta baby girl. ;pp









Muhammad Adam Rayyan ;)








 
Tips Jadi BABYSITTER Yang Baik.








Ikhlas – Cehhhh!! Tips nombor satu mesti ikhlas. Yelaaaaa, dalam hati mesti ikhlas nak jaga baby, budak kecil ne. sebab diorng ne perlu dijaga dengan baik. Perlu perhatian yang teliti. Tak boleh nak huru-hara menjaganya. Kalau kita ikhlas, mesti rasa best nak jaga diorang ne kan. Jaga diorang macam anak/adik korang sendirilahhh. Okayyyyy! ;)


Carefull – Ehhh ter-speaking london pulakkkk. Sowieeee. #errr, ayat pelat aku dah keluar. Sila muntah. Kalau nak jadi babysitter ne. Mesti hati-hati, lebih-lebih lagi dengan baby yang baru lahir, atau yang dalam 3bulan gitu. Kan diorang ne antibody masih lemah lagi, tulang saraf dan isi-isi badan semua tak kuat lagi. So, cara nak pegang/dukung diorang pun kena penuh berhati-hati. Takut silap/salah urat pulak. Kesian nantikan bila dah besar. ;)


Didikan Agama – Haaa, ne paling pentinggg!!!. Kalau korang yang suka sangat dengan budak-budak ne. Toksalahhhhh sampai nak ngajar benda yang bukan-bukan. Sebab aku pantau sendiri budak sekarang, umur 5tahun dah pandai nak memaki. Pehal? Mak Ayah kau tak ajarrr eaa. Ya Allah, janganlah buat budak-budak ne cemni. Mereka kecil lagi, ajar sesuatu yang baik. Kelak untuk masa depan mereka juga. Dengarkan selalu doa-doa, selawat, zikir atau ajar mengenal huruf rumi & jawi, membaca, mengaji dan bawa beriadah bila ada masa terluang. Insya-Allah ;)


Mood Baik – Ne, aku tak mention sangatlah. Sebab mood seseorang ne berubah-berubah. Kadang aku boleh naik berang juga bila bagi makan dekat Adam then dia lari sana-sini. Makan pun, alahai ciput jee. So, bad mood tu akan keluar. Tapi cuba jangan nak lempiaskan dekat diorang. JANGAN SESEKALI OKAYYYY!!! Bila korang yang tengah ada masalah dengan bf. Tetiba nak marah, then hempap barang sana-sini. Ingat jangan nak baling benda sukati, tengok-tengok jugalah kiri kanan atas bawah tu. Kanggg kena dekat budak, mati luuu dengan bapa diaaa. So, kalau jadi BABYSITTER jangan nak campurkan hal peribadi dengan tugas korang. Get it? Nice! ;)


Minat – Korang kalau yang minat memang bestkn buat benda ne. Tapi kalau korang nak buat juga tapi tak minat tak best juga. Tak rasa feel dia tu sangat. Emm. Kalau pura-pura, jaga anak orang punya baik jeee kannnn. Cool jeee, bila datang beliau yang hantar anak-anak diorang tapi korang cemmm buat muka menyampah. Tahu kan muka menyampah. Punya senyum depan orangtua budak tu. Then, bila dah tiada. Sukati mak bapa nenek laki tiri kau jee buat budak macam apa kau punya suka. Eeee, kalaulah budak tu anak kau, then orang lain perlakukan anak korang cemtu. Baru kau tahu tinggi langit tu cemanakan. So, jangan nak bermuka-muka sangatlahkan. Kesian, diorang pun bernyawa, perlu hidup. Aku cam kesian, sedih pun ada bila tengok video on youtube. Dera budak-budak sana-sini. Errr. Sudahhh! *tacinggggggnyaaa - -‘ 


Beri Perhatian – Korang kenalah bagi perhatian yang sepenuhnya dekat budak-budak ne. Jangan terlalu membiarkan mereka ne bermain tanpa ada yang jaga. Takut pulak, jatuh sana sini. Luka, apa kan. Korang kenalah bertanggungjawab. So, tak perlu nak membeza-bezakan kasih sayang tu. Jaga diorang ne sama rata. Macam aku cakap tadi. Jaga diorang like your daughter too. 


Pandai Mengambil HatiKadang budak-budak macam ne sensitif, kuat nak merajuk. Kalau ada benda or something yang diorang tak dapat en. Pepandailah korang nak ambik hati yahhhh. Be cool and nampakkan sifat ‘keibuan’ korangggg. Cehhhh! *bangga sat naa.


Disiplin Yang Baik – Bagi BABYSITTER yang baik. Disiplin pun kena baik, kena tahu ketepatan masa siorang makan bila. Mandi, jangan nak terlalu lama. Budak-budakkan tak boleh nak mandi lelama. Takut masuk angin, sejuk then bole terkena flu dan demam. Kena tahu susu diorang minum, berapa sukatannya untuk setiap kali. Kena tahu nak mandikan diorang cemana, tak boleh nak main bantai jee. Hehe


Memberi Hukuman Yang BaikYang ne, korang kenalah adil. If, ada budak yang bergaduh sebab nak rebut mainan. Korang kena tunjukkan ke’clever’an korang tue. Beri diorang hukuman yang setimpal. No beat!! But, pepandailah korang. Tapi jangan sekali nak naik tangan dekat diorang eaaa. Kalau orang lain naik tngan dekat anak korang, cemana?? Nak??


Bertanggungjawab Haaaa, ne perlulah ada kalau nak jadi BABYSITTER yang baikkan. Kenalah bertanggungjawab. Kalau ada apa-apa dengan budak tue, cepat buat panggilan telefon dan khabarkan segera kepada parents diorang. Sebab, semua keputusan parents diorang yang lebih tahu. Kena tunjukkan sifat tanggungjawab korang barulah orang lain senang orang nak hambik korang jadi BABYSITTER. Kan? 








Tips di atas, aku cadangan sendiri. Takda source dari memana. Cehhh, pepandai jee. Kalau ada yang kurang dan tak kena dekat korang. Sorry ok? Hehe. Aku suka sangat dengan budak-budak ne. Bukan apa, diorang kecil then lucu. Kalau dibawa main, memang best gilaaaaa. Kadang rasa nak ada anak sendiri pun ada. *err, Sara gatal
[Azrin, kenyit mata dgn youuuu]. Lalalalaa ;ppp
 





iloveyouuuuuuuuuuuuuuuu ;**



❤ Love Sara.









02 December, 2011

❤ Contest "I LOVE FLOWER"





Assalamualaikum ;)






Halooo, nampak tak banner omei dekat atas ne. Cik Hazanis Saya di tag oleh Cik Pari-Pari Puteri kitaaa yeaaa. Siap post dekat facebook lagi. So, contest ne kenalah ada gambar anda bersama bunga. Adakah? Jup jup tengok lappy jup. Sebbaik ada. :) So, saya ikhlas hati join contest ne. ;)





Gambar saya ;)












taken by Oct 2011 - no make-up








Now nak tag

-
-
-





i'm done. Thanks Cik Pari Pari Puteri.





30 November, 2011

❤ Zahiril Azim With Shera Aiyob






Ya Allah. Sangat teruja tengok diorang dua ne kahwin. So sweet Zahiril siap pura-pura jumpa puisi dekat tuxedo dia. Dan dibacakan puisi tersebut buat isterinya Shera Aiyob. Bestnyaaaaaa tengok diorang berdua ne. Hm Hm. So sweet colour dia kannnn ;)








 dari google









bestkan bila lelaki yang kita sangat cintai. Dia jugalah jadi pendamping hidup kita. Cehhhh. Sara jiwang sehhhhh. Cuzzy aku, kakak aku, abang aku. Semua dah kahwin. Dan dah ada anak. Tak sedar aku dah jadi makcik dahhhhh. Dan kalau wedding cemni jugalah aku kena tanya soklan boleh dapat fullmark. 'kau bila lagi'? Ya Allah, ingat jodoh tu datang terus cemtu ehh. Sabarlah. Stdy tak habis lagi, Insya-Allah, panjang umur, panjang jodoh. Adalah tue. Dari kita jee semua ne. Jodoh dah masing-masing di tentukan oleh-Nya. Cuma terima dengan hati yang ikhlas sahaja. Sentiasa mencari keredhaan-Nya dan sentiasalah memohon keberkatan hidup dari-Nya.Insya-Allah bahagia dunia dan akhirat. Amin






26 November, 2011

❤ Edit Photo Simple by Sara








Assalamualaikum, Haloo Saturday;) 
Halooo guy’s


Okayyyy, todayyy aku nak ajar korang cana cara aku edit gambar. Just simple but cool okaayyyyy. Bagi aku ahh. Tak tahu bagi korang. Hehehehe, ramai yang cakap dekat aku, aku ne punya terer kalau edit gambar. Yekahhhhhh? Macam biasa jeee. Heehokkk. =..= Ada juga yang request suruh aku ajar. Cemano nak ajar kalau aku edit gambar pun main bantai jee. Oklahhhhh. Hehehehe. So, aku tunjuk ajar sikit jela, ada berapa step jee ne. Simple but masih nampak ke ‘natural’annya.




1st Step:



Korang ge buka application ne. Senang jee nak faham sebab simple gila-gila. Dah tu, korang uploadlah gambar sukati korang. Tengok gambar senangkan.

  



See? Boleh ikut tak? Okayyyyyy ;)




2nd Step:




 Dah pilih gambarkan, then jadi cemni kan. So, korang tekan yang aku circle merah tuh. Ikut jeee. ;pp






Ne untuk softkn kulit muka yang berbatu-batu tu. Cehhh! Aku takda okay. ;pp Num 4: korang click situ. Num 5: korang click untuk soft dia. Ohhh okay, ne tak nampak lagi. Kita pergi yang seterusnya pulak. - -‘






 3rd step:







Haaaaa, nelah dia ‘filter soft’ tue. Nampak tak? Nampak tak? Then aku pilih yang biasa saja, click number 6 tu. Yang lain tu boleh guna jug but aku tak suka. Tak pure. Licin gilaaa muka, tak cun lah kalau centukan. ;) Dah tu click number 7, tandanya korang save untuk filter ne.






 4th Step:




Yang ne untuk filter lain pula. Untuk effect gambar korang. Click number 9 tu, then aku pilih yang num 10 tu. Sebabnyaaaaa? Tue effect yang aku rasa tak terlalu meng’edit’kan gambar ahh. Still nampak pure dia tu kan.









 5th Step:





Dah selesai, then korang boleh terus save. Hehehe, ok tak???









HASILNYAAAAAAAA!










. . .














Nampak natural tak? Good luck babe. ;)





Ini cara aku kalau nak edit gambar. Okayyyyy, soryy gambar merajuk dengan tuan belog.
Hahahaha ;ppp





Bai, lovely bloggers.







25 November, 2011

❤ Sedar Diri Bila Kita Berada Dalam Kesenangan





Kau Tempatku Mengadu Hati
Memberi Segala Hidup
Dunia Dan Seisinya Milik-Mu
Mencinta-Mu Sejati

Aku Manusia Yang Penuh Dosa
Berharap Ampunan-Mu
Lihat Di Langit Kesempurnaan Hadir-Mu
Kau Cinta Pertama Dalam Hidup






Assalamualaikum, Hai dear bloggers there.
Salam Jumaat All Muslim ;)






Dulu kita berada di bawah, kita pernah susah. Kita pernah lalui kesulitan hidup. Tapi kita ingat Allah. Kita selalu bersujud pada-Nya. Memohon doa, rezeki dan ampunan dosa dari-Nya. Kita tidak lalai, kita tidak lupa. Anytime kita menepati masa untuk hadir dan bersujud pada-Nya. Bila Azan berkumandang, kita cepat-cepat ambil air wudhuk dan laksanakan tanggungjawab kita kepada-Nya. Sekali kita tidak menunaikan kewajipan ini, terasa hati tidak tenang. Ada saja yang tidak kena. Apabila kita sudah solat, hati cukup tenang segala masalah akan hilang dalam sekelip mata. Segala kepenatan, kerisauan dan segala apa yang kita takutkan tiada dalam diri. Kerana solat. Tidak memerlukan setengah jam untuk itu, hanya beberapa minit. Dapatkah kita selesaikannya dalam hanya 15minit. [agak-agak] Lihat diri, lihat akal, lihat hati. Dimana kita sekarang, dimana kita berdiri, dimana kita hidup dan dimana kita boleh senang sekarang ne kalau bukan dari-Nya.




Bila hidup kian maju. Kita semakin senang. Kita semakin lupa, leka dan semakin sibuk dengan urusan duniawi sahaja. Ke sana kerja, ke sana bercuti, ke sana have fun. Ke sana kita bersama kawan-kawan, keluarga. Tapi dalam kita gembira dan bersenang-senang. Ada kita fikir tentang Dia? Ada kita fikir untuk menunaikan solat dan bersujud pada-Nya? Walhal, masjid banyak dan ada dimana. Dimana-mana pun kita boleh solat, asalkan kita ingat pada-Nya. Itulah kita, manusia yang seringkali alpa, sering lupa pada-Nya. Bukan aku, bukan kau, bukan dia, kita semua. Lihat pada diri. Sejauh mana kita menuntut ilmu. Kita belajar untuk kesenangan dunia kelak. Tapi kita tidak ingat ilmu untuk akhirat. Hati yang begitu suci, putih dan bersih tiada noda. Tapi hari makin hari, kitalah yang patut menyucikannya. Kerana semakin kita leka, semakin gelap dan berdebu hati kita. Itulah kerananya, kita lupa dan lalai untuk tidak solat.






Dengarlah doa dan rintihan hatiku, Ya Allah - -'




Ya Allah, ampunkn dosa-dosaku
Ampunkan dosa orang tuaku, 
Kasihani mereka seperti mana 
Mereka mengasihi aku dari aku kecil 
Hingga kedewasaanku ini
Ampunkan dosa guru-guru 
Yang telah mendidikku sehingga menjadi
Manusia yang ingat pada-Mu
Manusia yang lebih baik dan sentiasa
Berada dalam keredhaan-Mu
Ampunkan dosa adik-beradikku
Ampunkan dosa kawan-kawanku
Ampunkan dosa umat manusia
yang berada di muk bumi-Mu ini


Ya Allah, tiada tuhan melainkan-Mu Yang layak ku sembah
Engkau Maha Penyayang lagi Maha Pengasih
Sesungguhnya kami hamba-MU yang seringkali lupa dan lalai
Jangan Engkau jauhkan hati-hati kami Ya Allah
Sentiasa Engkau beri kamu petunjuk-Mu
Lindungi kami di dunia dan di akhirat-Mu kelak


Amin, Ya Rabbal Alamin.









Terim Kasih Allah, engkau berikan kesembuhan yang cepat padaku. Alhamdulillah. ;)






Bila-bila saja kita boleh berdoa, dan ambillah air wudhuk. Sesungguhnya, ia akan menhapus dosa kita smapai hujung kaki kita. Semoga kita masih dalam golongan umat-Nya. Amin. Amin.



ps: maaf jika ada hati yang terasa. Saya juga punya dosa, tapi tak salah kita kongsi ilmu Allah.
Buka hati jangan berfikir yang tidak baik. Allah Maha Mengetahui segalagala-Nya. Kan??



Love, Sara